Kuka tahansa meistä saattaa ajautua elämässään umpikujaan. Silloin voi olla haastava hahmottaa, mistä päästä tilannetta voi edes lähteä purkamaan. Aikuissosiaalityöntekijät auttavat elämän erilaisissa kriisitilanteissa, kartoittavat asiakkaan tarvitsemat palvelut ja neuvovat mahdollisten erilaisten tukien hakemisessa. Apua voi saada esimerkiksi asumis- ja talousasioiden hoitamiseen, haastaviin perhetilanteisiin ja työhön liittyviin ongelmiin.  

Tavoitteena aikuissosiaalityöllä on saada avun tarvitsija takaisin hyvän elämän pariin ja lopulta pärjäämään yhteiskunnassa paremmin. Sosiaalityötä tehdään paitsi opastamalla ja neuvomalla myös myöntämällä harkinnanvaraista ja ehkäisevää toimeentulotukea. Sosiaalityössä voidaan tehdä myös työkykyselvitys ja ohjata tarvittaessa kuntouttavan työtoiminnan pariin. 

Kaikilla nuorilla aikuisilla ei ole omia vanhempia neuvomassa miten itsenäisen elämän alkuun pääsee. Ohjaamotaloilla annetaan neuvoja muun muassa siitä, millainen on hyvä vuokrasopimus, mitä muuton yhteydessä pitää tehdä tai mitä vastuita on vuokralaisella. Etenkin nuorille, itsenäistä elämää aloittaville aikuisille sosiaalityöntekijät voivat olla niitä turvaverkon rihmoja, jotka varmistavat, että elämä lähtee hyvin käyntiin eikä hetkellinen elämänhallinnan pettäminen ei pilaa koko elämää. 

Sote-uudistuksen yhteydessä sosiaalityön ja terveydenhuollon rajapintaa on mahdollisuus pienentää niin, että asiakas nähdään paremmin kokonaisuutena. Ihmisen terveyshaasteet voivat näkyä toimeentulotuen tarpeena ja mahdollisesti asumisen haasteina. Hyvin toteutettuna, kriisitilanteessa olevan ihmisen ei tarvitsisi itse etsiä tarvitsemiaan palveluja eri puolilta kaupunkia eri yksiköistä vaan ihmisestä otettaisiin kokonaisvaltaisemmin koppia.

Kirjoitus on yksi vuoden 2021 aluevaaliteemaisen joulukalenterini luukuista. Kalenterissa esittelin 24 syytä kiinnostua Suomen ensimmäisistä aluevaaleista, jotka järjestetään 23.1.2022.

7. Sosiaalityö
Tagged on: