Kinkkuperinteen vuoksi joka joulu noin 450 000 sikaa menettää Suomessa henkensä. Vuoden aikana Suomessa tapetaan jopa 90 miljoonaa eläintä ruoantuotannossa, turkistarhoilla ja eläinkokeissa. 

On käsittämätöntä, miten vähän muun lajisten olentojen laajamittaista hyväksikäyttöä ja tappamista kyseenalaistetaan.

Eläinoikeudet olivat aivan ensimmäinen asia, joka herätti minut yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. 14-vuotiaana liityin Animaliaan ja ryhdyin kasvissyöjäksi. Olin silloin omatoimisesti päätynyt siihen, etten halua olla mukana eläinten tappamisessa. 1990-luvun puolivälissä kasvissyönti ei ollut muodissa ja päätöstäni kyseenalaistettiin paljon.

Sittemmin syyt kasvissyönnille ovat vain vahvistuneet. Lopulta en voinut perustella itselleni enää maidon, kananmunien enkä kalojenkaan syömistä, joten ryhdyin vegaaniksi.

Ruoka on herkkä ja henkilökohtainen aihe. En halua painostaa ketään kasvissyöjäksi. Sen sijaan haluan, että valtio, kunnat ja hyvinvointialueet varmistavat. että eläinten, luonnon ja ilmaston kannalta eettisintä ruokaa on aina saatavilla ja, että se on hinnaltaan edullisinta.

Lihan tehotuotannon haitat ilmastolle ja luonnon monimuotoisuudelle ovat valtavat. Mikäli kaikki maailman ihmiset ryhtyisivät vegaaneiksi, riittäisi meille yksi neljäsosa nykyisin ruoan tuotantoon käytössä olevasta peltopinta-alasta. Loput voitaisiin siis vaikka metsittää sitomaan hiiltä. 

Tällä hallituskaudella päätettiin eläinten hyvinvointilaista. Sen ansiosta eläinoikeuksissa otettiin jälleen askelia eteenpäin. Monilta osin se kuitenkin jäi löyhäksi kompromissiksi. Esimerkiksi siirtymäajat tiineytyshäkkien ja porsaiden kirurgisen kastraation kiellolle ovat tolkuttoman pitkiä. 

Turkistarhauksen ja häkkikanaloiden kielto puuttuvat uudesta laista kokonaan. 

Turkistarhausta vastustaa jopa 80% suomalaisista. Eläinten pitäminen koko elämänsä ajan pienissä, virikkeettömissä häkeissä jonkun täysin korvattavissa olevan yleellisyystuotteen vuoksi, ei vaan vastaa kansan eettisiä arvoja. 

Eduskuntavaalien tulos määrittää tulevan hallituksen, jolla on kaikki avaimet parantaa eläinten oloja entisestään ja vaikka kieltää turkistarhaus.

Kirjoitus ilmestyi osana vuoden 2022 joulukalenteriani, jossa pureuduin ajankohtaisiin poliittisiin teemoihin, joista mielestäni oli syytä puhua ennen kevään 2023 eduskuntavaaleja. 

16. Eläinoikeudet
Tagged on: